29 november 2006 door Laura Vogels

Meer singles op het platteland

BoerzoektvrouwHet aantal alleenstaanden neemt de komende twintig jaar verder toe, maar niet meer in de grote steden. 'Boer zoekt vrouw' kan bakken met inschrijvingen verwachten want singles zijn vooral in opmars op het platteland en in randgemeenten als Amstelveen, Bussum of Diemen.

De oorzaak van die toename aan alleenstaanden, met 800 duizend tot 3,3 miljoen, is vooral de vergrijzing. Ruim de helft van de toename komt voor rekening van de 65-plussers, bleek woensdag uit de Regionale huishoudensprognose 2005-2025 van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).27 juni 2007 door Laura Vogels

Halve wereldbevolking woont binnenkort in steden

Stad_2Voor het eerst in de geschiedenis zal de wereld meer stedelingen kennen dan plattelanders. Vanaf volgend jaar woont meer dan de helft van de wereldbevolking, 3,3 miljard mensen, in stedelijke gebieden. Dat aantal zal rond 2030 zijn opgelopen tot bijna vijf miljard ofwel zes op elke tien wereldburgers. Dit blijkt uit het vandaag verschenen wereldbevolkingrapport van het VN Bevolkingsfonds (UNFPA). 13 augustus 2007 door Laura Vogels

Grote stad trekt een op de zeven verhuizers

Verhuizen_2In 2006 zijn zo’n 650 duizend mensen verhuisd naar een andere gemeente. De meeste mensen die in een andere gemeente gaan wonen, verhuizen binnen de eigen woonprovincie. De verhuisstromen tussen provincies zijn minder groot. Een op de zeven mensen, circa 90 duizend personen, verhuisde naar een van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Mensen uit de provincie Utrecht zijn, als ze verhuizen, verhoudingsgewijs nog het meest op de grote steden gericht: bijna 13 duizend mensen uit de provincie Utrecht (1,1 procent van de provinciebevolking) verhuisden naar een van de vier grote steden. Drenten (0,16 procent), Friezen (0,20 procent) en Limburgers (0,21 procent) doen dat het minst.