22 maart 2007 door Laura Vogels

Neuspeuteren favoriete bezigheid van Nederlanders

NeuspeuterenWie regelmatig in de file staat kent het fenomeen: neuspeuteren is een favoriete bezigheid van veel Nederlanders. Uit onderzoek van het tijdschrift gezondNU blijkt dat meer dan 90 procent wel eens peutert. De helft van alle Nederlanders doet het zelfs één of meerdere keren per dag. Mannen beduidend vaker dan vrouwen. Dat neuspeuteren ziekmakend kan zijn, weet bijna niemand. Niet elke Nederlander neemt het even nauw met de persoonlijke hygiëne. Mannen spannen de kroon.

Ze wassen minder vaak de handen, zijn minder snel ergens vies van en peuteren veel vaker in de neus. Van de mannen peutert 55 procent dagelijks tegen 29 procent van de vrouwen. De favoriete peuterplek is voor zowel mannen (31 procent) als vrouwen (33 procent) de bank thuis. Gevolgd door de auto bij de mannen (29 procent) en de wc bij de vrouwen (17 procent). Op kantoor wordt er weinig gepeuterd (2 procent).

In schril contrast met het eigen gedrag staat de veroordeling van de neuspeuterende medemens. Bijna vijftig procent van alle Nederlanders vindt het 'smerig' als ze een ander zien neuspeuteren (mannen 38 procent, vrouwen 58 procent). Nog eens 35 procent noemt het een 'beetje vies' (mannen 39 procent, vrouwen 32 procent).
Tot slot vroegen de onderzoekers van gezondNU wat de gemiddelde neuspeuteraar doet met de 'opbrengst'. Ruim de helft zegt het netjes in een zakdoek te doen. Bijna 10 procent eet het op. En bijna een derde van alle mannen zegt: 'Ik draai er een balletje van en schiet dat weg'. Nog geen 10 procent van de vrouwen vertoont hetzelfde gedrag.

Het neuspeuteren laat onder meer zijn sporen na op pinautomaten. Een mobiel hygiëneteam van gezondNU onderzocht een groot aantal pinautomaten in heel Nederland op de aanwezigheid van de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan huidinfecties veroorzaken en is verantwoordelijk voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Ruim 10 procent van de pinautomaten bleek besmet te zijn. Het smerigste monster telde 26 kolonies met uitgegroeide bacteriën.
De vervuiling van de pinautomaten wordt onder meer veroorzaakt door neuspeuteren. De Staphylococcus-bacterie is bij één op de drie Nederlanders in de neusholte aanwezig. Slechts 15 procent van de ondervraagden weet dat de bacterie in de neusholte voorkomt. De helft van alle Nederlanders die het nog niet wist, geeft aan gewoon te blijven peuteren. Eén van Nederlands grootste banken heeft onmiddellijk na het bekend worden van de cijfers van het onderzoek van gezondNU maatregelen getroffen. Het schoonmaakbeleid werd per direct in het hele land geïntensiveerd.


reageer

Reacties